Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Aktualność

Produkcja cydru lub perry z własnych produktów będzie możliwa poza składem podatkowym

Został przedstawiony projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich, która wprowadzi zmiany m.in. w zakresie fermentowanych napojów winiarskich. Upraszcza i ujednolicenia zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. Umożliwi również produkcję poza składem podatkowym napojów fermentowanych sklasyfikowanych pod numerem CN , takich jak cydr, perry, miód pitny. Będzie to możliwe pod warunkiem, że produkcja będzie się odbywać z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa i będzie wynosić maksymalnie 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego. Oznacza to zmniejszenie obciążeń akcyzowych. Do tej pory taką możliwość mieli tylko producenci wina z własnych winogron. Dla producentów wina z własnych regulacje te zostaną utrzymane.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00