Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2016-07-28

Kiedy można stosować stawkę 5% przy sprzedaży posiłków - interpretacja ogólna MF

Sprzedaż przez placówki gastronomiczne posiłków, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji (tzw. sprzedaż na wynos), nie jest opodatkowana stawką 5%. Należy zasadniczo zastosować stawkę 8%. Stawkę 5% możemy stosować tylko do posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Tak uznał Minister Finansów w wydanej interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (sygn. PT1.050.3.2016.156). Zmienił tym samym dotychczasowe stanowisko organów podatkowych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00